top of page

Από το Excel στην Τεχνητή Νοημοσύνη;



Τελευταία, όλο και περισσότερο γίνεται λόγος για την Τεχνολογική Υποδομή που πλαισιώνει τη διαδικασία Διαχείρισης Κινδύνων των Οργανισμών. Γίνεται λόγος για Big Data και Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence), ως τεχνολογίες που καλούνται να αφομοιωθούν, να δώσουν λύσεις και να διαμορφώσουν την επόμενη μέρα.

Και το ερώτημα είναι: Είναι δυνατόν ένας Οργανισμός να περάσει απευθείας από το Excel που χρησιμοποιούσε ως τώρα για τη Διαχείριση Κινδύνων, σε λύσεις Big Data και Artificial Intelligence;

Έχει φανεί ότι στους Οργανισμούς περίπου το 25% των ψηφιακών τους δεδομένων είναι διαθέσιμο για ανάλυση ενώ στην πραγματικότητα αναλύεται πολύ μικρότερο ποσοστό.

Αν και είναι εύκολο να το αποδώσει κανείς αυτό στις προκλήσεις των Big Data, στην πραγματικότητα απλώς αντανακλά την αδυναμία των οργανισμών να τα αξιοποιήσουν αποτελεσματικά προς όφελός τους.


Ο λόγος είναι ότι τελικά έχουν παραληφθεί άλλα σημαντικά ενδιάμεσα στάδια που οδηγούν από το Excel στην Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence). Υπάρχουν πολλές αλλαγές τις οποίες πρέπει να υλοποιήσει ένας οργανισμός και πολλές διαδικασίες που πρέπει να αφομοιώσει για να είναι δυνατή η αποτελεσματική χρήση τέτοιου είδους εργαλείων.


Το πρώτο απαραίτητο και θεμελιώδες στάδιο, είναι η εγκατάσταση ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κινδύνων ERM.


Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, τα τμήματα που εμπλέκονται στη διαδικασία Διαχείρισης Κινδύνων (Μονάδα Διαχείρισης Κινδύνων, Εσωτερικός Έλεγχος, Κανονιστική Συμμόρφωση, κ.λ.π), ακολουθούν το κάθε ένα τη δική του μεθοδολογία, τα δικά του αρχεία και διαφορετικά Πρότυπα. Συνέπεια των αποκομμένων πρακτικών και μεθοδολογιών είναι η έλλειψη ολοκληρωμένης εικόνας και τα ελλιπή μηνύματα προς τις διοικήσεις, αν όχι τα λανθασμένα.


Πριν λοιπόν κάποιος Οργανισμός αποφασίσει να επενδύσει σε Βig Data Αnalytics, Data Visualization Τools και ακόμα περισσότερο σε Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence), θα πρέπει να λύσει άλλα πιο θεμελιώδη ζητήματα ενοποίησης πληροφορίας, μεθοδολογίας και ανάπτυξης συνεργατικότητας και συναντίληψης στο εσωτερικό του.

Ένα Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα με ενσωματωμένες και αυτοματοποιημένες διαδικασίες που χρησιμοποιείται από όλο το μήκος και το πλάτος ενός Οργανισμού, εισάγει μοντέλα αξιολόγησης και ροές εργασιών, λύνει το πρόβλημα και οφείλει να είναι το πρώτο απαραίτητο βήμα γιατί:

  1. Καθορίζει το πλαίσιο, (ρόλοι, αρμοδιότητες, πρότυπα)

  2. Καθορίζει τα όρια μετριασμού και αποδοχής

  3. Συγκεντρώνει όλη την διαθέσιμη πληροφορία

  4. Αυτοματοποιεί τη διαδικασία παρακολούθησης

  5. Προσφέρει πλούσιες αναφορές και μπορεί να κάνει μεσοπρόθεσμες προβλέψεις

Εφόσον ο Οργανισμός ωριμάσει με τη χρήση ενός τέτοιου συστήματος τότε μόνο ενδείκνυται να προχωρήσει και σε περισσότερο εξελιγμένα εργαλεία ανάλυσης δεδομένων και προβλέψεων.

Καλό είναι λοιπόν οι Οργανισμοί που επιλέγουν ERM, εξαρχής να διερευνούν εάν είναι ανοικτό σε τέτοιου είδους επεκτάσεις, γιατί πράγματι τα Big Data είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο στον εντοπισμό των σύγχρονων απειλών που δέχονται οι εταιρίες σε ένα τόσο μεταβλητό περιβάλλον.


Στην Ε-ΟΝ Integration έχουμε επενδύσει τόσο σε ένα υπερσύγχρονο ERM σύστημα, όσο και σε εξειδικευμένες υπηρεσίες ανάλυσης Big Data και Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence).


Προσφέρουμε μία end to end λύση στη Διαχείριση Κινδύνων μέσω του ERM E-ON RIBIA και ολοκληρωμένες υπηρεσίες Data Analytics που περιλαμβάνουν μεταξύ των άλλων και Data Engineering, Business Intelligence και το πιο σημαντικό Predictive Analytics.

Comentários


bottom of page