Καταρχήν θα θέλαμε να ευχηθούμε σε όλους το 2025 να είναι μια Καλή Χρονιά με Υγεία και Πρόοδο σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.
Να ευχηθούμε επίσης το 2025 να αποδειχθεί καλύτερο σε σχέση με τα Κλιματικά Φαινόμενα που βιώσαμε τον προηγούμενο χρόνο γιατί όπως επιβεβαιώθηκε από την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus (C3S) το 2024 ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί παγκοσμίως και το πρώτο ημερολογιακό έτος όπου η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ξεπέρασε τους 1,5°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα με τις επιπτώσεις που όλοι γνωρίζουμε. Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή παραμένει ο κύριος παράγοντας για τις ακραίες θερμοκρασίες αέρα και επιφάνειας θάλασσας, ενώ άλλοι παράγοντες, όπως το φαινόμενο Ελ Νίνιο, συνέβαλαν επίσης στις ασυνήθιστες θερμοκρασίες του έτους.
Τώρα για να έλθουμε σε αυτά που μας αφορούν άμεσα. Από το 2024, δηλαδή με τις ετήσιες εκθέσεις με ημερομηνία 31/12/2024 μεγάλες εισηγμένες επιχειρήσεις και μεγάλες επιχειρήσεις που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια (δείτε το σχετικό άρθρο μας) πρέπει να δημοσιεύουν τις πρώτες τους εκθέσεις βιωσιμότητας σύμφωνα με τον κανονισμό CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) που ενσωματώθηκε στο Ελληνικό δίκαιο τον Δεκέμβριο 2024.
Ο κανονισμός CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) στοχεύει στη βελτίωση της διαφάνειας και της ποιότητας των πληροφοριών που παρέχουν οι επιχειρήσεις σχετικά με θέματα βιωσιμότητας και να βοηθήσει στη μετάβαση προς μια πιο πράσινη οικονομία στην Ευρώπη. Πέρα από τις επιχειρήσεις που εμπίπτουν σε αυτή την υποχρέωση φέτος, οι μικρομεσαίες εισηγμένες επιχειρήσεις θα πρέπει να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις της CSRD από το 2026.
Βλέπουμε λοιπόν πως οι επιχειρήσεις καλούνται να είναι υπεύθυνες, ευθυγραμμίζοντας τα οικονομικά τους μεγέθη και την κερδοφορία τους με βιώσιμες πρακτικές. Βοηθοί τους σε αυτό το εγχείρημα είναι οι καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις που τις επιτρέπουν να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά και ταυτόχρονα να μειώνουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Η υιοθέτηση τέτοιων λύσεων αποτελεί κλειδί για τις επιχειρήσεις που επιδιώκουν τη βιώσιμη ανάπτυξη. Τεχνολογίες όπως Internet of Things, Tεχνητή Nοημοσύνη, Blockchain και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας εκτός από τη βελτιστοποίηση των λειτουργιών προωθούν επίσης υπεύθυνες πρακτικές που ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των επενδυτών και των καταναλωτών.
Αφού λοιπόν καταλήγουμε ότι οι καινοτόμες τεχνολογίες έρχονται για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις στην βιωσιμότητα και στην κερδοφορία τους αναρωτιόμαστε αν αυτές και συγκεκριμένα η Τεχνητή Νοημοσύνη θα απειλήσει τις θέσεις εργασίας μας. Καταλήγουμε πως μάλλον αυτό είναι το πιο πιθανό για ορισμένους ρόλους / θέσεις εργασίας με χαρακτηριστικά επαναλαμβανόμενων ενεργειών ρουτίνας. Για αυτές θα μειωθεί η ζήτηση ανθρώπινου δυναμικού. Παράλληλα όμως θα προκύψουν νέες ευκαιρίες γιατί νέες κατηγορίες θέσεων εργασίας αναδύονται λόγω της αυτοματοποίησης. Επιπλέον, η ΤΝ μπορεί να ενισχύσει τους υφιστάμενους ρόλους, επιτρέποντας στους εργαζόμενους να επικεντρωθούν σε δημιουργικά και στρατηγικά καθήκοντα. Καταλήγουμε πως η προσαρμοστικότητα μας είναι το κλειδί για την επιβίωση σε έναν κόσμο όπου η τεχνητή νοημοσύνη θα διαδραματίζει ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο έτσι ώστε όχι απλώς να αντέξουμε τις αλλαγές που επιφέρει αλλά να αναπτυχθούμε παράλληλα με αυτή.
Ελπίζουμε να βρείτε τα νέα μας άρθρα ενδιαφέροντα.
Όπως τα 26 χρόνια της πορείας της E-ON INTEGRATION, οι άνθρωποι μας είναι πάντα δίπλα σας με καινοτόμες τεχνολογικές πλατφόρμες και συμβουλευτικές υπηρεσιες για να σας βοηθήσουν.