Newsletter

Σεπτέμβριος 2022

Νε

Σεπτέμβριος και είμαστε πάλι εδώ. Καταρχήν να ευχηθούμε σε όλους ένα Καλό Φθινόπωρο και ας εκμεταλλευτούμε τον καλό καιρό όσο κρατάει για μικρές αποδράσεις.

 

H τρέχουσα επικαιρότητα προβάλλει τον προβληματισμό για το αν ο επερχόμενος Χειμώνας θα είναι δύσκολος.  Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη αλλά και ο πόλεμος στην Ουκρανία, αποσταθεροποιεί τα μέτρα για περιορισμό της εκπομπής αερίων, που αντανακλούν μία προσπάθεια και μία πρόοδο τουλάχιστον 20 ετών. Ταυτόχρονα οι πολίτες περιμένουν  ότι δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο ο τρόπος που έχουμε συνηθίσει να ζούμε μέχρι τώρα. Μοιάζει εφιαλτικό το σενάριο με τις προτροπές της Κυβέρνησης για επιδοτούμενη επιστροφή στην χρήση καυστήρων πετρελαίου για θέρμανση! Ταυτόχρονα, η επαναλειτουργία των μονάδων λιγνίτη για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος είναι και αυτή μία κίνηση απελπιστικά απαραίτητη.

 

Εμάς δεν σταματούν όμως να μας απασχολούν τα θέματα της Κλιματικής Αλλαγής. Το καλοκαίρι που πέρασε γίναμε μάρτυρες ακραίων φαινομένων ξηρασίας και βροχοπτώσεων που επηρέασαν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη. Πιστεύουμε λοιπόν ότι οι προσπάθειες μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να συνεχιστούν παρά τις έκτακτες συνθήκες.  Στις προσπάθειες αυτές καλούνται να συμβάλλουν όλοι, πολίτες, κράτος και ιδιαίτερα οι επιχειρήσεις που αποτελούν και τα πλέον επιδραστικά κύτταρα της κοινωνίας. Αυτό που χρειάζεται είναι η αλλαγή τρόπου σκέψης αυτών που τις διοικούν ώστε να εισάγουν στη σημερινή στρατηγική τους μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς, στόχους και ενέργειες, στην βάση των  διαφαινόμενων κλιματικών κινδύνων. Αυτών που φαίνεται πλέον με σαφήνεια απειλούν τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς τους σύμφωνα με τις προβλέψεις κλιματικών μοντέλων. Μία πλημμύρα, μία φωτιά, μία παρατεταμένη ξηρασία, κρατάει από μερικές ώρες έως μερικές εβδομάδες, αλλά η διόρθωση των ζημιών που προκαλεί μπορεί να απαιτήσει πέντε  και δέκα χρόνια αλλά και ασύλληπτα ποσά ζημιών που δεν έχουν προβλεφθεί στα κονδύλια μέσα από την νορμάλ οικονομική διαχείριση.

 

Στους μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς για τους κλιματικούς κινδύνους εντάσσεται και βοηθά η μεθοδολογία της Ανάλυσης Μεγάλων Δεδομένων (Big Data Analytics-BDA), τα οποία εφόσον τύχουν επεξεργασίας με συγκεκριμένα εργαλεία και τεχνικές, μπορούν να δώσουν ουσιαστικές πληροφορίες για τις πιθανές αλλαγές στο κλίμα, αν διαφαίνεται ότι μπορούν να επηρεάσουν μια επιχείρηση. Έτσι προετοιμάζεται η επιχείρηση και γίνεται πιο βιώσιμη και πιο ανθεκτική.

 

Αλλά πώς μπορούν να γίνουν μακροχρόνιες προβλέψεις σε βήματα δεκαετίας για τα οικονομικά δεδομένα μιας επιχείρησης ή οργανισμού; Πώς μπορούν να εντοπιστούν οι κλιματικές παράμετροι οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την εξέλιξή τους; Προτείνουμε λοιπόν μία λύση, η οποία δίνει η πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων εσωτερικών ή εξωτερικών και αξιοποιεί σύγχρονες τεχνικές των Data Analytics.​

Τέλος σε αυτό το τεύχος αναπτύσσουμε την πρότασή  μας γιατί το ESG Reporting καθίσταται ουσιαστικά υποχρεωτικό για την πλειονότητα και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και όχι μόνο των μεγάλων, αυτών που πληρούν τα κριτήρια που θέτει η σχετική οδηγία της ΕΕ.

Ελπίζουμε ότι τα νέα μας άρθρα θα σας φανούν χρήσιμα.

Δημοσιεύσεις ανά κατηγορία

Διαχείριση Επιχειρηματικών Κινδύνων

Ανάλυση Δεδομένων & Τεχνητή Νοημοσύνη

Περιβάλλον & Κλιματική Αλλαγή

Cloud Computing & SaaS