top of page

Οι ευκαιρίες στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Η μελέτη των εξελίξεων και η εφαρμογή στρατηγικών κλιματικής αλλαγής καταλήγει ήδη αβίαστα στο συμπέρασμα ότι έχουμε ήδη στην διάθεσή μας τα εργαλεία για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που έχουν ανακύψει.


Τα τελευταία 20 χρόνια πολλά έγιναν που χειροτέρεψαν την κατάσταση, και πολλά δεν έγιναν για να σταματήσουν την πορεία προς την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη. Πρέπει να δράσουμε «τώρα», δεν χωράει ούτε λεπτό καθυστέρηση.


Περιληπτικά, πέντε είναι οι περιοχές άμεσης δράσης:

· στην ενέργεια, με αλλαγές στον τρόπο παραγωγής ηλεκτρισμού και αύξηση της απόδοσης ανά μονάδα ενέργειας,

· στην παραγωγή αγροτικών αγαθών και τροφίμων, με αλλαγές στον τρόπο παραγωγής τους, μείωση της σπατάλης και προστασία του οικοσυστήματος,

· στη βιομηχανική παραγωγή (υλικών, αγαθών) με εξάλειψη του άνθρακα από τα υλικά και τα παράγωγα της βιομηχανίας και εύρεση φιλικότερων προς το περιβάλλον διαδικασιών παραγωγής,

· στις μεταφορές, με αλλαγές των καυσίμων στα κάθε είδους μέσα μεταφοράς, και

· στις κατασκευές, με εξάλειψη του άνθρακα από τα υλικά κατασκευής, αύξηση της αποδοτικότητας στη χρήση πόρων (π.χ. ενέργεια) και αύξηση ανθεκτικότητας.



Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Οργανισμού «Project Drawdown», το συνολικό κόστος για την επιστροφή στο σενάριο διατήρησης της αύξησης της θερμοκρασίας στους 1,5 – 2 βαθμούς είναι 25 έως 30 τρις δολάρια ΗΠΑ. Η επιστροφή της επένδυσης αυτή αναμένεται να είναι της τάξεως των 145 τρισ. δολαρίων, στην ίδια περίοδο, δηλαδή θα έχει απόδοση περίπου 400%. Στον αριθμό αυτό των 145 τρις, δεν έχει υπολογιστεί το κόστος της «ευκαιρίας» αν δεν δράσουμε για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και αφήσουμε να γίνουν οι όποιες αναμενόμενες καταστροφές που θα είναι απλά ανυπολόγιστες!


Οι ευκαιρίες αυτές είναι:

· οι εξοικονομήσεις ενέργειας και πόρων,

· η ανάπτυξη καινούργιων τεχνολογιών φιλικότερων προς το περιβάλλον και το κλίμα,

· η ανάπτυξη υποδομών και τεχνικών αντιμετώπισης ή μετριασμού των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής,

· οι νέες μορφές εσόδων, και

· η ανάγκη για νέες ειδικότητες onshore και ανθρώπινο δυναμικό.


Φανταστείτε για παράδειγμα να αυξηθεί η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ στην Ελλάδα ή στην ΕΕ που είναι της τάξεως του 20-30%: πόσοι νέοι τεχνικοί, μηχανικοί, επιστήμονες, λογιστές και άλλες ειδικότητες θα χρειασθούν, και μάλιστα χωρίς κανένα κίνδυνο η παραγωγική αυτή βάση να φύγει προς την Ασία ή την Μέση Ανατολή! Σε αυτούς προσθέστε εξειδικευμένους μηχανικούς, τεχνικούς και άλλες (νέες) ειδικότητες που θα χρειαστούν για κάθε μία από τις περιοχές παρέμβασης που θα απαιτήσει η «επένδυση» στην κλιματική αλλαγή, από την μεταστροφή σε αντλίες θερμότητας στο σπίτι μας μέχρι τη χρήση έξυπνων συστημάτων βιομηχανικής και αγροτικής παραγωγής.

Στην E-ON INTEGRATION παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και στόχος μας είναι η ακριβής ποσοτικοποίηση όλων των ζητημάτων, όπως κίνδυνοι, ευκαιρίες και μετρικά στοιχεία, που απορρέουν από την ενεργειακή και την κλιματική κρίση.


Στο πλαίσιο των εργασιών μας γίνεται σάρωση των διαθέσιμων τεχνολογιών, εκτίμηση των οικονομικών επιπτώσεων αυτών των κινδύνων/ευκαιριών ως και σαφής περιγραφή της ανθεκτικότητας του επιχειρηματικού μοντέλου και της στρατηγικής του ενδιαφερόμενου φορέα με βάση τα κλιματικά σενάρια. Η όλη μεθοδολογία μας βασίζεται πλήρως σε εργαλείο πληροφορικής, που μεταξύ άλλων χρησιμοποιεί και στοιχεία από εξωτερικές βάσεις δεδομένων, και έχει τίτλο “Climate Change Risk Assessment”. 


Comments


bottom of page