top of page

Κλιματική Αλλαγή και Διεθνές Εμπόριο


Έχοντας γίνει πλέον παγκόσμιο θέμα συζήτησης, η κλιματική αλλαγή έχει αρχίσει να μας επηρεάζει πλέον άμεσα και στην καθημερινότητα μας.

Ίσως αυτή η πρόταση να μην μας βρίσκει όλους σύμφωνους, αλλά μόνο αν αναλύσουμε σε βάθος αυτό το φαινόμενο μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε ότι όχι μόνο μας επηρεάζει αλλά είναι υπεύθυνο και για μερικές από τις κρίσεις που αντιμετωπίζουμε.


Ένα ισχυρό παράδειγμα αποτελεί το παγκόσμιο εμπόριο. Πρώτο βήμα στην κατανόηση του φαινομένου είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι τα πλούτη της χώρας δεν τα απολαμβάνουμε εξ’ ολοκλήρου εμείς καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών πωλείται σε χώρες του εξωτερικού έχοντας ως κύριο γνώμονα το κέρδος. Σε συνδυασμό με την ανάγκη για ύλες τις οποίες δεν έχουμε την δυνατότητα να παράξουμε μπορεί κανείς να αντιληφθεί πόσο σημαντικό είναι το εμπόριο στην σημερινή κοινωνία.


Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις εταιρίες που διεξάγουν το διεθνές εμπόριο κυρίως λόγω των μέτρων και των κανονισμών που είναι υποχρεωμένες να εφαρμόσουν.

Αλλά πώς το εμπόριο επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή;



Η απάντηση, απλή. Δεν είναι η κλιματική αλλαγή αυτή που το επηρεάζει αλλά τα μέτρα που παίρνουμε για να την αντιμετωπίσουμε. Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και άλλοι παγκόσμιοι οργανισμοί έχουν αρχίσει να δίνουν μεγάλη σημασία σε αυτό το φαινόμενο και έχουν θέσει συγκεκριμένους μακροχρόνιους στόχους. Οι κανονισμοί που έχουν σχηματιστεί για την αντιμετώπιση του φαινομένου αφορούν κυρίως την μείωση των εκπομπών και των ρύπων με ένα μεταγενέστερο πλάνο να αποσκοπεί σε εμπόριο με net-zero emissions.


Το πρόβλημα είναι ότι για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι λαμβάνονται μέτρα τα οποία επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις που είναι υπεύθυνες για την μεταφορά αγαθών, Α’ υλών κλπ, οι οποίες για να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις αλλαγές αυξάνουν τις τιμές τους άρα και την τελική τιμή του προϊόντος.


Στην E-ON είδαμε από νωρίς τη σημασία αυτού του προβλήματος και μπήκαμε σε μία διαδικασία αυτό να το μεταφράσουμε σε ένα σύστημα risk management με σκοπό να δίνουμε γρήγορες απαντήσεις σε εταιρείες οι οποίες προσπαθούν να συμβαδίσουν με την νομοθεσία.


Είναι σημαντικό οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην ναυτιλία και στο διεθνές εμπόριο να εντοπίσουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν λόγω κλιματικής αλλαγής ώστε να προχωρήσουν έγκαιρα σε λύσεις μετριασμού τους.

Πιο συγκεκριμένα, καθώς το εμπόριο μέσω της θάλασσας αποτελεί περίπου το 80% του παγκόσμιου εμπορίου ξεκινήσαμε να αποκωδικοποιούμε το κανονιστικό πλαίσιο το οποίο είναι σε εφαρμογή (αλλά και αυτό που πρόκειται να εφαρμοστεί στο μέλλον). Πάνω σε αυτό βρίσκουμε τόσο κινδύνους που μπορεί να προκύψουν όσο και λύσεις σε αυτούς κατηγοριοποιώντας τις ως προς την δυσκολία εφαρμογής, το κόστος, την αποτελεσματικότητα αλλά και την ανάγκη/σημαντικότητα τους.


Εν τέλει, αποσκοπούμε να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου οι προτάσεις αυτές θα μπορούν να μετατρέπονται σε πιθανά πλάνα (course of action) κάθε ένα από το οποία θα διαφέρει και θα αναλύεται ως προς τις κατηγορίες των λύσεων που αναφέρθηκαν προηγουμένως. Βέβαια δεν θα παραλείψουμε το χερσαίο και το εναέριο εμπόριο έτσι ώστε να μπορέσουμε να φτιάξουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα Risk Management για το διεθνές εμπόριο.

Comments


bottom of page