top of page

Για ποιους είναι τελικά υποχρεωτικό το ESG;

Με βάση την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τις Εκθέσεις Εταιρικής Βιωσιμότητας (CSRD), από το 2024 και μετά, σταδιακά, θα απαιτείται από όλες τις μεγάλες εταιρείες και τις εισηγμένες ΜΜΕ, να υποβάλλουν ετήσιους Απολογισμούς Bιώσιμης Aνάπτυξης.

Πιο συγκεκριμένα η οδηγία αφορά σε εταιρίες της ΕΕ που πληρούν τουλάχιστον δύο από τα παρακάτω:

· Περισσότερους από 250 εργαζόμενους

· Καθαρό κύκλο εργασιών άνω των € 40 εκατ.

· Πάνω από € 20 εκατ. ετήσιο συνολικό ισολογισμό.

Επίσης αφορά και σε εταιρίες που δεν έχουν έδρα στην ΕΕ, αλλά έχουν καθαρό κύκλο εργασιών 150εκ. και μία τουλάχιστον θυγατρική στην Ευρώπη.


Με βάση τα παραπάνω, κανείς θα έβγαζε το συμπέρασμα ότι οι μικρότερες εταιρίες που δεν ανήκουν σε αυτές τις περιπτώσεις μένουν εκτός και δεν απαιτείται να κάνουν ενέργειες σε σχέση με το ESG.

Υπάρχει όμως μία φράση κλειδί που τελικά επεκτείνει έμμεσα την υποχρεώτικότητα σχεδόν σε όλους!


«Δέουσα επιμέλεια εφοδιαστικής αλυσίδας»


Μέσω αυτής της φράσης καθίσταται ουσιαστικά υποχρεωτικό το ESG Reporting για την πλειονότητα και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εφόσον είναι προμηθευτές μεγάλων ή εισηγμένων εταιρειών και εφόσον κάποια στιγμή θα χρειαστούν δανεισμό.

Αν οι μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις δεν υιοθετήσουν κάποια στρατηγική ESG δεν θα μπορούν να πωλούν προϊόντα και υπηρεσίες σε μεγαλύτερες εταιρείες ή να λαμβάνουν δάνεια

Με άλλα λόγια, εάν οι μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις δεν υιοθετήσουν κάποια στρατηγική ESG και δεν ετοιμαστούν ώστε να είναι σε θέση να παρέχουν άμεσα και ορθά στοιχεία ESG με μετρήσιμους Δείκτες (KPIs), απλά δεν θα μπορούν ούτε να συνεχίσουν να πωλούν προϊόντα και υπηρεσίες σε μεγαλύτερες εταιρείες, ούτε και να λαμβάνουν δάνεια, καθώς και οι τράπεζες θα λειτουργούν με τους κανόνες της «βιώσιμης χρηματοδότησης». Ισχύει βέβαια η αρχή της αναλογικότητας. Οι απαιτήσεις δεν είναι ίδιες για έναν Όμιλο εταιριών στον τομέα λόγου χάριν της κτηνοτροφίας και για μία εταιρεία παροχής υπηρεσιών που μπορεί να του προσφέρει υπηρεσίες! Απαιτήσεις όμως υπάρχουν και στα δύο περιπτώσεις.


Αποτελεί σπουδαία πρόκληση για τις ΜΜΕ ελληνικές επιχειρήσεις η διαχείριση του κόστους υιοθέτησης αρχών ESG. Οι εταιρίες που θα λύσουν το γρίφο της αναλογικότητας από την αρχή και θα κάνουν σωστό σχεδιασμό και υλοποίηση της διαδικασίας, πολύ πιθανό να βγουν κερδισμένες όχι μόνο μακροπρόθεσμα αλλά και στο άμεσο σχετικά μέλλον.


Στην E-ON Integration έχουμε τη λύση. Δίνουμε μεγάλη γκάμα εξειδικευμένων υπηρεσιών, και το κυριότερο, οργανώνουμε και αυτοματοποιούμε άπαξ τη διαδικασία μέσω του λογισμικού E-ON RIBIA ESG. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό TCO για τις εταιρίες και τη μετάβασή τους στο ESG.

Comments


bottom of page