top of page

Η άνοδος των βιώσιμων επενδύσεων με κριτήρια ESG


Στην πράξη έχει αρχίσει να φαίνεται ότι από μόνα τους τα οικονομικά στοιχεία δεν είναι επαρκή για να κριθεί η βιωσιμότητα μια επιχείρησης ή μιας επένδυσης μεσο-μακροπρόθεσμα. Η εισαγωγή των κριτηρίων ESG επιχειρεί να αλλάξει τον τρόπο ελέγχου των επιδόσεων μιας επιχείρησης ή κατ’ επέκταση μιας επένδυσης όσον αφορά την βιωσιμότητά της.  Η χρήση των ESG εισάγει συγκεκριμένα κριτήρια (περιβαλλοντικά, κοινωνικά, εταιρικής διακυβέρνησης) με τα οποία βαθμολογούνται οι επιχειρήσεις/επενδύσεις με στόχο την αποσαφήνιση του τι θεωρείται τελικά βιώσιμο και την πρόβλεψη της απόδοσης μιας επένδυσης μακροπρόθεσμα με πιο δομημένο τρόπο. 

Ρεαλιστικά, οι επενδυτές θέλουν να γνωρίζουν ότι μακροπρόθεσμα η επένδυσή τους θα αποδώσει και ότι η επένδυση τους δεν κινδυνεύει λόγω κακών περιβαλλοντικών πολιτικών, έλλειψης κοινωνικής συνείδησης ή κακής διακυβέρνησης. Λαμβάνοντας υπόψη τους παράγοντες ESG, οι επενδυτές, αποκτούν μια πιο ολιστική άποψη για τις εταιρείες στις οποίες τοποθετούν κεφάλαια, βοηθώντας έτσι στο μετριασμό του κινδύνου και του ρίσκου που αναλαμβάνουν, αλλά και στον εντοπισμό ευκαιριών. 

Οι επενδύσεις με κριτήρια ESG αποτελούν πλέον το ένα τρίτο των συνολικών παγκόσμιων κεφαλαίων υπό διαχείριση

Οι επενδύσεις με κριτήρια ESG αποτελούν πλέον το ένα τρίτο των συνολικών παγκόσμιων κεφαλαίων υπό διαχείριση. Οι εκτιμήσεις για το άμεσο μέλλον προβλέπουν αύξηση 15%, δηλαδή το ένα τρίτο του ρυθμού αύξησης της τελευταίας πενταετίας. Εκτιμάται ότι, τα κεφάλαια που τοποθετούνται με στρατηγικές ESG ενδέχεται να ξεπεράσουν τα 41 τρισ. δολάρια το 2022 και τα 50 τρισ. δολάρια έως το 2025. 

Φαίνεται λοιπόν ότι το ζήτημα ESG έχει αρχίσει να ξεπερνά την «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη» (Corporate Social Responsibility – CSR) των επιχειρήσεων. Δηλαδή δεν αφορά μόνο την κοινωνική προσδοκία, αλλά παίρνει πιο ουσιώδη μορφή στην οποία εισέρχονται κριτήρια και μετρικά στοιχεία για να κριθεί αν μια επιχείρηση έχει καλές επιδόσεις. Η πρόκληση τόσο για τις επιχειρήσεις, αλλά και για τους αξιολογητές τους, είναι η διασφάλιση της αξιοπιστίας των δεδομένων και της πληροφορίας που παρέχεται. Σε κάθε περίπτωση η χρήση διεθνώς αναγνωρισμένων προτύπων και αποδεκτών μεθόδων συλλογής και ανάλυσης των στοιχείων συμβάλλουν στην προσπάθεια αυτή. 


Στην E-ON INTEGRATION χρησιμοποιούμε καινοτόμα συστήματα Πληροφορικής που επιτρέπουν την ταυτόχρονη συνεργασία των επιμέρους λειτουργικών μονάδων και στελεχών εντός της επιχείρησης για την πλήρη αποτύπωση των δεικτών ESG αλλά και τη διασύνδεση τους με άλλες επιχειρηματικές λειτουργίες όπως είναι η Διαχείριση Κινδύνων και ο Εσωτερικός Έλεγχος. 


bottom of page