top of page

Τα δεδομένα είναι δύναμη. Πως όμως τα αξιοποιούμε;

Στην ψηφιακή εποχή, η παροιμία "η γνώση είναι δύναμη" έχει εξελιχθεί σε "τα δεδομένα είναι δύναμη". Η αξιοποίηση αυτής της δύναμης όμως δεν είναι τόσο απλή όσο ακούγεται. Απαιτεί μια ικανή υποδομή Analytics που μπορεί να συλλέγει, αποθηκεύει, αναλύει και μετατρέπει τα δεδομένα σε πρακτικές πληροφορίες.

Κατανόηση της Υποδομής Analytics

Η υποδομή Analytics αναφέρεται σε έναν συνδυασμό υλικού, λογισμικού και υπηρεσιών που συλλέγουν, ενσωματώνουν, διαχειρίζονται και αναλύουν τα δεδομένα. Είναι η ραχοκοκαλιά που υποστηρίζει όλες τις ανάγκες και τις πρωτοβουλίες σας που σχετίζονται με τα δεδομένα. Αυτή η υποδομή επιτρέπει στις εταιρείες να παρακολουθούν την επίδοση, να εντοπίζουν τάσεις, να προβλέπουν αποτελέσματα και να λαμβάνουν αποφάσεις βασισμένες σε αποδείξεις.


Λίμνες ή Αποθήκες Δεδομένων;

Ένα από τα αρχικά βήματα στη δημιουργία μιας υποδομής Analytics είναι η απόφαση για το που και σε τι μορφή θα είναι τα δεδομένα σας. Οι δύο κύριες επιλογές είναι οι Λίμνες Δεδομένων (Data Lake) και οι Αποθήκες Δεδομένων (Data Warehouse) και εξυπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς.


Ένα Data Lake είναι ένα μεγάλο αποθετήριο που αποθηκεύει ακατέργαστα δεδομένα στην αρχική τους μορφή μέχρι να χρειαστούν. Είναι σαν μια τεράστια λίμνη γεμάτη με διάφορα στοιχεία δεδομένων που προέρχονται από πολλές πηγές και είναι αδόμητα.


Από την άλλη πλευρά, ένα Data Warehouse είναι ένα δομημένο αποθετήριο για δεδομένα που έχουν καθαριστεί, κατηγοριοποιηθεί και είναι έτοιμα για ανάλυση. Σκεφτείτε το σαν ένα εργοστάσιο εμφιαλωμένου νερού, όπου το νερό (τα δεδομένα) καθαρίζεται, ελέγχεται και συσκευάζεται για κατανάλωση.


Επομένως, ποια επιλογή πρέπει να κάνετε; Εξαρτάται από τις ανάγκες σας. Εάν η επικέντρωσή σας είναι στην ευελιξία, την πραγματική επεξεργασία δεδομένων και τη μηχανική μάθηση, ένα Data Lake μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή. Εάν χρειάζεστε δομημένα, αξιόπιστα δεδομένα για πολύπλοκα ερωτήματα και επιχειρησιακή νοημοσύνη (BI), ένα Data Warehouse είναι συνήθως ο καλύτερος δρόμος. Στην πραγματικότητα, πολλές εταιρείες επιλέγουν ένα υβριδικό μοντέλο, χρησιμοποιώντας ένα Data Lake για την αποθήκευση ακατέργαστων δεδομένων και ένα Data Warehouse για την ανάλυση δομημένων δεδομένων.


Επιλέγοντας ένα λογισμικό BI

Όταν πρόκειται για την επιλογή λογισμικού BI, δεν υπάρχει μια λύση που ταιριάζει σε όλους. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε τις απαιτήσεις της εταιρείας σας και να επιλέξετε ένα εργαλείο που ταιριάζει στις ανάγκες σας. Σημαντικοί παράγοντες για την επιλογή σας περιλαμβάνουν την ευκολία χρήσης, την ικανότητα προσαρμογής, την τιμολόγηση, την υποστήριξη και την ικανότητα να διαχειρίζεται μεγάλες ποσότητες δεδομένων.


Εξωτερική Ανάθεση ή Εσωτερική Ανάπτυξη;

Η επιλογή μεταξύ της ανάπτυξης ενός συστήματος Analytics εσωτερικά ή της ανάθεσης της διαδικασίας σε μια εξειδικευμένη εταιρεία είναι ακόμα μία απόφαση που πρέπει να ληφθεί. Η εξωτερική ανάθεση συχνά προσφέρει σημαντικά οφέλη παρόλο που μπορεί να φαίνεται ότι θα αποτελέσει μια πρόκληση για εσάς.


Εμείς, ως ειδικοί στην ανάλυση δεδομένων, διαθέτουμε την εμπειρογνωμοσύνη, την τεχνολογία και τα εργαλεία που είναι απαραίτητα για την κατασκευή μιας αποτελεσματικής υποδομής Analytics. Αντίθετα, η εσωτερική ανάπτυξη μπορεί να απαιτεί σημαντικές επενδύσεις σε χρόνο, πόρους και εκπαίδευση, πράγμα που μπορεί να αποσπά την προσοχή από την κύρια επιχειρηματική σας δραστηριότητα.


Εξωτερικοποιώντας την ανάπτυξη της υποδομής Analytics σας, μπορείτε να επικεντρωθείτε στην αξιοποίηση των δεδομένων σας, ενώ εμείς αναλαμβάνουμε τη διαχείριση και την συντήρηση.


bottom of page