top of page

Τα Big Data Analytics και η στρατηγική των επιχειρήσεων για την κλιματική αλλαγή


Η κλιματική αλλαγή, οι επιπτώσεις της, όπως τα ακραία καιρικά φαινόμενα, και η υποχρέωση μας να απεξαρτηθούμε από την παραγωγή άνθρακα σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού φέρνει μια καινούργια διάσταση στο τι δεδομένα χρειαζόμαστε ώστε να προσδιορίσουμε τους κινδύνους και τις ευκαιρίες που αναδύονται για μια επιχείρηση. Πλέον, οι επιχειρήσεις θέλουν να γνωρίζουν άμεσα ποια από τα περιουσιακά τους στοιχεία και δραστηριότητες τους βρίσκονται σε κίνδυνο και πότε. Για να το γνωρίζουν αυτό αλλά και να διαμορφώνουν κατάλληλες στρατηγικές πρέπει να συγκεντρώσουν μεγάλο όγκο δομημένων και μη δομημένων δεδομένων που βρίσκονται διάσπαρτα στο διαδίκτυο από διάφορες πηγές.


Η διαδικασία αυτή γίνεται με τη Ανάλυση Μεγάλων Δεδομένων (Big Data Analytics-BDA), που με συγκεκριμένα εργαλεία και τεχνικές γίνεται η επεξεργασία τους και μπορούν να αντληθούν ουσιαστικές πληροφορίες για τις πιθανές αλλαγές στο κλίμα, που μπορούν να επηρεάσουν μια επιχείρηση, βοηθώντας την να οδεύσει σε ένα πιο βιώσιμο και ανθεκτικό περιβάλλον.


Πιο συγκεκριμένα, μερικές από τις περιπτώσεις που η Ανάλυση Μεγάλων Δεδομένων θα επιφέρει γνώση και διευκόλυνση στις προκλήσεις στις δραστηριότητες και στην εφοδιαστική αλυσίδα μιας επιχείρησης είναι:

  • Προβλήματα εφοδιασμού πόρων πρώτης ύλης: Οι αλλαγές στις κλιματικές συνθήκες μπορούν να επηρεάσουν την απόκτηση πόρων και πρώτων υλών, αλλά και να μειώσουν την ποιότητα και ποσότητα τους. Χρησιμοποιώντας BDA μια επιχείρηση μπορεί να μειώσει την αβεβαιότητα στη ζήτηση πρώτων υλών αλλά και να προβλέψει την ζήτηση τους υπό το πρίσμα ακραίων συνθηκών.

  • Ζημιά ή καταστροφή σε εγκαταστάσεις: Λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών μπορούν να δημιουργηθούν καταστροφές σε βασικές δομές μιας επιχείρησης, όπως στις εγκαταστάσεις και στα μεταφορικά μέσα. Με την βοήθεια των BDA μπορεί να γίνει η πρόβλεψη, καταγραφή και ανάλυση δεδομένων σχετικά με τις μεταβολές καιρικών συνθηκών, έκθεση σε κινδύνους και αναμενόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Έτσι οι επιχειρήσεις θα μπορούν να δημιουργήσουν πολιτικές και στρατηγικές μετριασμού αντιμετώπισης αυτών των συνθηκών.

  • Πρόσθετες δαπάνες: Με την Ανάλυση Μεγάλων Δεδομένων μπορεί να γίνει αναγνώριση, παρακολούθηση και σε μερικές περιπτώσεις περιορισμός στην αύξηση κόστους που μπορούν να εμφανιστούν στους πόρους και στις πρώτες ύλες, ή επιπλέον φόροι και περιβαλλοντικοί κανονισμοί που επιβαρύνουν μια επιχείρηση.

  • Φήμη της επιχείρησης: H επεξεργασία Μεγάλων Δεδομένων και τα analytics μπορούν να υπολογίσουν την αξία μιας επιχείρησης με βάση την ικανοποίηση ή μη των πελατών, από καθυστέρηση προϊόντων ή χαμηλή ποιότητα. Μπορούν να δημιουργηθούν στρατηγικές για το πως η επιχείρηση πρέπει να αλληλοεπιδρά με το εξωτερικό της περιβάλλον και να προλαμβάνει αρνητικές δράσεις.


Εμείς στην E-ON Integration χρησιμοποιούμε τα Big Data Analytics για να δημιουργήσουμε ένα σύστημα (software) που θα συλλέγει και θα επεξεργάζεται μαζικά δεδομένα για τις πιθανές αλλαγές στο κλίμα (π.χ. θερμοκρασία, βροχόπτωση), και θα παράγει πληροφορίες που θα αφορούν τοπικές μεταβολές συνθηκών στην περιοχή των πελατών μας και των δραστηριοτήτων τους. Στόχος μας είναι η εξατομικευμένη συμβουλευτική ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες στρατηγικές για την αντιμετώπιση των κινδύνων και των ευκαιριών από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

bottom of page