top of page

Ρίσκα και Ευκαιρίες

Στο χώρο του internal audit και του risk management οι έννοιες του Μητρώου Κινδύνων και των Ενεργειών Μετριασμού είναι γνωστές.


Και τα ρίσκα και οι ενέργειες μετριασμού επιφέρουν γενικώς κόστος για την επιχείρηση. Είναι όμως αυτή η μόνη οπτική γωνία που μπορεί να δει κανείς το risk management; Η απάντηση που δίνουμε σήμερα είναι «όχι»! Ας εξηγήσουμε καλύτερα:

Είναι πιθανόν ένας Κίνδυνος, όταν αντιμετωπιστεί με τον κατάλληλο τρόπο, να «γεννήσει» μια Ευκαιρία. Όταν ο Κίνδυνος μετριάζεται ή ακόμα και κατά τη διαδικασία μετριασμού δεν βελτιώνει απλώς έναν «δείκτη» της επιχείρησης αλλά απελευθερώνει resources (έμψυχα ή μη), δημιουργεί νέο χώρο για επιχειρησιακή ανάπτυξη και γενικά πρόοδο. Με άλλα λόγια, ο Κίνδυνος και η Ευκαιρία είναι σε πολλές περιπτώσεις οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Σε ένα παλαιότερο άρθρο μας, εδώ, είχαμε παραθέσει ένα σημαντικό μάθημα ιστορίας! Δείξαμε πώς η Fuji Photo Film μετεξελίχθηκε σε Fujifilm αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο που έφερνε η τεχνολογική εξέλιξη στη φωτογραφία στο δικό της business, και ταυτόχρονα ανακαλύπτοντας νέα πεδία εκμετάλλευσης - ευκαιρίες - του γνωσιακού κεφαλαίου της και της τεχνογνωσίας της.

Η αποκάλυψη των Ευκαιριών «πίσω» από τους Κινδύνους είναι εξίσου σημαντική όσο και η αρχική αναγνώριση των Κινδύνων αυτών καθαυτών. Για παράδειγμα, θα έχετε κάνει λάθος αν δεν αναγνωρίσετε τον κίνδυνο που έχει για εσάς η συνθήκη κλιματικής αλλαγής της γεωγραφικής περιοχής σας, αλλά θα έχετε επίσης κάνει λάθος αν δεν αναγνωρίσετε και την ευκαιρία ευκολότερης χρηματοδότησης που δίνει η τοπική τράπεζά σας για σχετικά mitigation actions. Άρα, θεωρούμε ότι η καταγραφή Ευκαιριών μπορεί να είναι μέρος του γενικότερου risk management.


Τα δε mitigation actions αποτελούν τη «συγκολλητική ουσία» μεταξύ Ρίσκου και Ευκαιρίας, υπό την έννοια ότι η ενέργεια η οποία μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης ενός κινδύνου, την ίδια στιγμή αυξάνει τη θετική επίπτωση του opportunity που έχει συνδυαστεί μαζί του.

Στην E-ON πρωτοπορήσαμε εντάσσοντας το Opportunity Management στον γενικό κύκλο του risk assessment & management. Οι ευκαιρίες καταγράφονται και συνδέονται με τα αντίστοιχα ρίσκα και όταν προκύπτει η ανάγκη παρακολούθησης αναλυτικών ενεργειών, τότε μπαίνει στο παιχνίδι και το ενσωματωμένο module του project management.


Έχοντας αρχικά ένα βαθμονομημένο σύστημα αξιολόγησης Ρίσκων αλλά και Ευκαιριών (το λεγόμενο Μοντέλο Αξιολόγησης, σε όρους, π.χ. επίπτωσης, πιθανότητας ή άλλων παραμέτρων), το αποτέλεσμα της διαδικασίας είναι ότι όχι μόνο παρακολουθούμε την εξέλιξη του κάθε κινδύνου διαχρονικά αλλά εξετάζουμε και την Ευκαιρία με διάφορους τρόπους:


· Μετράμε την αποτελεσματικότητά της, απολογιστικά

· Συγκρίνουμε με την αρχική μας πρόβλεψη για την (θετική της) επίπτωση

· Τη διαχειριζόμαστε ως έργο (παρακολουθούμε resources, έξοδα κ.λπ.)

· Αν επιφέρει και άμεσα έσοδα, τότε παρακολουθούμε και το «λογιστικό» μέρος αυτών


Περισσότερες πληροφορίες για την πλατφόρμα Διαχείρισης Κινδύνων και Εσωτερικού ελέγχου, μπορείτε να δείτε εδώ, ενώ για τις δυνατότητες Διαχείρισης και Λογιστικής Έργων δείτε εδώ.

bottom of page