top of page

Εθνικό πρόγραμμα για Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα

Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να παραγάγει τουλάχιστον 2 Gigawatt υπεράκτιας αιολικής ενέργειας μέχρι το 2030.



Greek national programme for offshore wind farms

Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία επενδύοντας και χρησιμοποιώντας χερσαία αιολικά πάρκα. Πλέον, μέσω του Εθνικού Προγράμματος για την Υπεράκτια Αιολική Ενέργεια, βρίσκεται στη διαδικασία να ξεκινήσει τα πρώτα της βήματα στην ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων με σκοπό την ενεργειακή ασφάλεια και την ομαλή μετάβαση της χώρας σε καθαρές μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.


Με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) ο προκαταρκτικός ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας θέτει σαν στόχο, τα υπεράκτια αιολικά πάρκα να παράγουν 1.900 Megawatt το 2030 και 6.200 Megawatt το 2035. Ο στόχος για το 2050 είναι στα 17.300 Megawatt.


Το Εθνικό Πρόγραμμα θα προσελκύσει πολλούς επενδυτές από το εξωτερικό και το εσωτερικό της χώρας και θα χρειαστούν πολλών δισεκατομμυρίων επενδύσεις μέχρι το 2050 για την επίτευξη των παραπάνω στόχων. Μετά από έρευνα του ΙΟΒΕ (Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών) η ανάπτυξη και ολοκλήρωση των πλωτών αιολικών πάρκων μπορεί να αυξήσει το ΑΕΠ της Ελλάδας κατά μέσο όρο έως και 1,9 δισ. ευρώ ετησίως για την περίοδο 2024-2050, αλλά να αυξηθούν και τα έσοδα του Δημοσίου έως και 440 εκατ. ευρώ ετησίως.


Για το Εθνικό Πρόγραμμα έχει εκτιμηθεί ότι τα έργα θα πραγματοποιηθούν έως αλλά και μετά το 2030-2032, ανάλογα την περιοχή, το μέγεθος και τις προδιαγραφές του εκάστοτε έργου. Συνολικά έχουν επιλεχθεί 25 περιοχές (Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων-ΥΑΠ), για το Πρόγραμμα, όπου θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και μετά να εγκριθούν με κοινή υπουργική απόφαση.


Οι περιοχές στις οποίες θα εγκατασταθούν τα πρώτα υπεράκτια αιολικά πάρκα βρίσκονται στην Κρήτη, στο βόρειο Αιγαίο μεταξύ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, στα Δωδεκάνησα στον άξονα Ικαρίας-Πάτμου-Λέρου, στις Κυκλάδες και πιθανότατα και στην περιοχή ανατολικά της Εύβοιας. Οι περιοχές αυτές αξιολογήθηκαν βάσει των περιβαλλοντικών, χωροταξικών, οικονομικών, κοινωνικών και γεωπολιτικών χαρακτηριστικών τους.

Οι επενδύσεις και η χρήση ενέργειας από μονάδες υπεράκτιων αιολικών πάρκων θα συμβάλλουν καταλυτικά στην επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας της Ελλάδας αλλά και των επιχειρήσεων έως το 2050

Σύμφωνα με τον Εθνικό Κλιματικό Νόμο (Ν. 4936/2022) και συγκεκριμένα με το Άρθρο 11, από το 2028, θα απαγορευτεί η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από στερεά ορυκτά καύσιμα. Επομένως, οι επενδύσεις και η χρήση ενέργειας από μονάδες υπεράκτιων αιολικών πάρκων θα συμβάλλουν καταλυτικά στην επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας της Ελλάδας αλλά και των επιχειρήσεων έως το 2050. Η Ελλάδα με το Εθνικό Πρόγραμμα για τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα και με τις επενδύσεις εκατομμυρίων που θα ακολουθήσουν μπαίνει στη σωστή τροχιά που έχει χαράξει η Ευρώπη, η οποία βρίσκεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως, στον τομέα των υπεράκτιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στοχεύει να εικοσαπλασιάσει τη δυναμικότητά της σε αυτόν τον τομέα, μέχρι το 2050.


Η E-On Integration μέσω του λογισμικού RiskClima και των εξειδικευμένων υπηρεσιών που προσφέρει, βρίσκεται στη θέση να στηρίξει τις επιχειρήσεις που θα θέλουν να διερευνήσουν τους κινδύνους και τις ευκαιρίες που αναδύονται από την κλιματική αλλαγή και τη μετάβαση της χώρας σε πιο “πράσινες” πηγές ενέργειας (π.χ. υπεράκτια αιολική ενέργεια). Επιπλέον, μέσω του RiskClima, οι επιχειρήσεις μπορούν να καταγράψουν και να παρακολουθήσουν τη μείωση του ανθρακικού τους αποτυπώματος από τη χρήση ενέργειας από υπεράκτια αιολικά πάρκα.

bottom of page