top of page

Έμμεσες εκπομπές αερίων: Mας αφορούν ακόμη και όσες δεν ελέγχουμε


Είναι πλέον φανερό ότι, όλο και περισσότερο, οι κυβερνήσεις, οι ρυθμιστικές αρχές, οι επενδυτές και οι τράπεζες απαιτούν από τις επιχειρήσεις ποσοτικά στοιχεία και τεκμηρίωση, για να αποδείξουν την συμμετοχή τους στις παγκόσμιες προσπάθειες αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και την ενεργό απεμπλοκή τους από τις εκπομπές άνθρακα.


Το Πρωτόκολλο για Εκπομπές Αερίων Θερμοκηπίου (Greenhouse Gas Protocol – GHG) καθορίζει τρεις (3) μεγάλες κατηγορίες δραστηριοτήτων από τις οποίες μπορεί να προέρχονται/εκλύονται αέρια του θερμοκηπίου, οι οποίες ονομαστικά είναι: το Πεδίο Εφαρμογής 1 – Scope 1 (άμεσες εκπομπές), το Πεδίο Εφαρμογής 2 – Scope 2 (έμμεσες εκπομπές) και το Πεδίο Εφαρμογής 3 – Scope 3 (έμμεσες εκπομπές από την αλυσίδα εφοδιασμού/παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών). Οι κατηγορίες αυτές ενσωματώνονται πλήρως σε όλες τις δεσμεύεις περί αναφοράς μετρικών στοιχείων για την κλιματική αλλαγή αλλά και της προσπάθειας μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Σημειωτέο δε ότι, όταν αναφερόμαστε στα αέρια του θερμοκηπίου, δεν αναφερόμαστε μόνο στο διοξείδιο του άνθρακα, αλλά σε μια σειρά από χημικές ενώσεις που έχουν την ίδια επίπτωση στο κλίμα όπως το μεθάνιο, οι υδρατμοί, το διοξείδιο του αζώτου κ.ο.κ. Συχνά όμως, χάριν ευκολίας αναφέρονται όλα ως αέρια θερμοκηπίου ή απλούστερα ως “άνθρακας”.



Ενώ λοιπόν οι κατηγορίες που αφορούν στις Άμεσες (Πεδίο Εφαρμογής 1) και στις Έμμεσες (Πεδίο Εφαρμογής 2) εκπομπές αερίων θερμοκηπίου φαίνονται να γίνονται πιο κατανοητές και πρακτικά εφαρμόσιμες, ως προς τους στόχους και τη μείωση τους, για τις επιχειρήσεις, εντούτοις υπάρχει μεγάλη ασάφεια όσον αφορά τις δεσμεύσεις για την μείωση των έμμεσων εκπομπών του Πεδίου Εφαρμογής 3. Το Πεδίο Εφαρμογής 3 αναφέρεται στην ποσότητα αερίων που παράγονται κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού μιας επιχείρησης, δηλαδή συμπεριλαμβάνει και εκπομπές που προέρχονται από προμηθευτές (downstream) ή πελάτες της (upstream), αλλά και στον κύκλο ζωής των προϊόντων της. Σε αντίθεση με τις εκπομπές του Πεδίου 1 και του Πεδίου 2, οι οποίες παράγονται αντίστοιχα απευθείας από την επιχειρηματική δραστηριότητα ή έμμεσα μέσω της αγοράς ενέργειας, οι εκπομπές του Πεδίου 3 μπορεί επίσης να συνδέονται με ενέργειες που δεν άπτονται άμεσα στην κύρια δραστηριότητα τους όπως για παράδειγμα μετακινήσεις προσωπικού και αγαθών, αγορά/πώληση αγαθών και υπηρεσιών, επαγγελματικά ταξίδια κ.ο.κ..

Η μέτρηση των εκπομπών του Πεδίου 3 παρουσιάζει ιδιαίτερη δυσκολία καθώς απαιτεί την ταυτόχρονη συνεργασία με προμηθευτές και πελάτες

Στην πραγματικότητα το Πεδίο 3 μπορεί εν δυνάμει να αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο ποσοστό των συνολικών εκπομπών στην ατμόσφαιρα μιας εταιρίας φτάνοντας ακόμα και στο 80% του συνόλου. Η μέτρηση αυτών των εκπομπών παρουσιάζει ιδιαίτερη δυσκολία καθώς απαιτεί την ταυτόχρονη συνεργασία με προμηθευτές και πελάτες, αλλά και την προσήλωση όλων σε ένα κοινό στόχο και σε μια διηνεκή προσπάθεια αλλαγής. Για το λόγο αυτό, σήμερα η αναφορά στοιχείων και μετρήσεων για το Πεδίο 3 στις περισσότερες επιχειρήσεις είτε υποεκτιμούνται είτε συχνά δεν συμπεριλαμβάνονται.


Για να διαβάσετε τη συνέχεια του άρθρου.


Εξασφαλίστε την αξιοπιστία των δεδομένων σας με τα πιο σύγχρονα και ασφαλή εργαλεία συλλογής και ανάλυσης δεδομένων με το RIBIA ESG


bottom of page