top of page

Πυρηνική Ενέργεια: Γαλλία - Γερμανία 1-0

Αν δει κανείς συγκριτικά τη στρατηγική των δύο μεγαλύτερων χωρών της Ευρωζώνης Γερμανίας και Γαλλίας όσον αφορά την Ενέργεια, θα καταλάβει γιατι δεν φαίνεται να είναι εφικτή η δέσμευση του «net zero» ή «μηδενικός άνθρακας» μέχρι το 2050.

:Με στοιχεία του έτους 2020, οι δύο χώρες έχουν σχεδόν τις ίδιες ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια.

Αλλά ενώ η Γερμανία έχει κλείσει όλους τους πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας που είχε στην διάθεσή της (περίπου 16-17 σταθμούς) η Γαλλία παράγει το 68% των αναγκών της από πυρηνικούς σταθμούς.

Πάντως όπως έχουμε γράψει και σε προηγούμενο άρθρο μας, κατά τους επιστήμονες, μετριασμός της Κλιματικής Αλλαγής χωρίς πυρηνική ενέργεια ΔΕΝ μπορεί να επιτευχθεί το 2050.


Για να δώσουμε λίγα ακόμη στοιχεία η Γαλλία παράγει περίπου 10% της ενέργειας από ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά ενώ η Γερμανία παράγει το 41% από ορυκτά καύσιμα! και περίπου 33% από ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά για τα οποία όμως τοπικές κοινότητες προσφεύγουν στα δικαστήρια γιατί διαταράσσουν – όπως υποστηρίζουν – τα τοπικά οικοσυστήματα και ανατρέπουν ή καθυστερούν τις επενδύσεις σε αιολικά πάρκα.

Επίσης η Γερμανία εξορύσσει περίπου 114 εκατομμύρια μετρικούς τόνους κάρβουνο, ενώ η Γαλλία μόλις 2,3 εκατ. μετρικούς τόνους.


Από τα λίγα αυτά στοιχεία προκύπτει ότι η διαφορά ενεργειακής στρατηγικής μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι τεράστια και μάλλον αγεφύρωτη. Αποκλείεται να προκύψει μία ενιαία στρατηγική στο εγγύς μέλλον και κατ’επέκταση δύσκολα θα προκύψει μια κοινή Ευρωπαϊκή στρατηγική Ενέργειας ώστε να μετριαστούν τα αποτελέσματα της Κλιματικής Αλλαγής, που εμφανίζονται συνεχώς πιο έντονα με ξηρασία, φωτιές και πλημμύρες κ.ο.κ.


Comments


bottom of page