top of page

Η Διαχείριση Κινδύνων & Κρίσεων είναι το νέο ισχυρό εργαλείο στην διάθεση του «επιχειρειν»



​Ως κρίση ορίζουμε ένα έκτακτο γεγονός ή σειρά γεγονότων που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την αξιοπιστία προϊόντος ή προϊόντων, το κύρος ή τη χρηματοοικονομική ευστάθεια της επιχείρησης, την υγεία των εργαζομένων και του κοινού, προξενώντας γενικότερα μια αρνητική προσοχή από τα ΜΜΕ ή από άλλες ομάδες επιχειρησιακού ενδιαφέροντος (καταναλωτές, οικογένειες των εργαζομένων, πολιτικούς, περιβαλλοντολογικές οργανώσεις κλπ.) (Coombs, 2014)


Σύμφωνα με τον ορισμό, είναι σαφές ότι οι συνθήκες στις οποίες λειτουργούν οι επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια είναι απανωτές και σημαντικές κρίσεις! Ήταν πρώτα η οικονομική κρίση, μετά ήρθε ο COVID-19 και τέλος τα ακραία καιρικά φαινόμενα που εμφανίζονται πλέον σε τακτά χρονικά διαστήματα δημιουργώντας «ασυνέχειες» στη λειτουργία της κοινωνίας και της οικονομίας.


Οι αλλαγές, οι κίνδυνοι και η αβεβαιότητα αποτελούν πλέον βασικά χαρακτηριστικά της νέας παγκόσμιας οικονομίας. Όσες επιχειρήσεις το αντιληφθούν αυτό άμεσα και αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τη διαχείριση των κινδύνων τους, θα προχωρήσουν. Όσοι όχι, κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός, εν μία νυκτί!


Παρατηρούμε ακόμα και σήμερα εκθέσεις εταιριών με αναφορές μόνο σε θέματα διαχείρισης χρηματοπιστωτικών κινδύνων, ενώ η ίδια η ζωή μας έδειξε τα τελευταία χρόνια ότι όλοι οι υπόλοιποι κίνδυνοι (Λειτουργικοί, Στρατηγικοί, κ.α) συμβαίνουν, έχουν ισχυρό οικονομικό αντίκτυπο και δεν πρέπει να υποτιμούνται.


Για την αποτελεσματική διαχείριση κινδύνων δεν αρκεί η ύπαρξη μιας «καλογραμμένης», αποκομμένης διαδικασίας αξιολόγησης κινδύνων, σε παραδοσιακά εργαλεία (word, excel, email). Απαιτείται ουσιαστική σύνδεση της διαδικασίας με την επιχειρηματική στρατηγική και ενσωμάτωση εξειδικευμένου συστήματος ERM σε όλο το μήκος και το πλάτος μίας επιχείρησης. Μόνο έτσι μπορεί να επιτευχθεί η απαραίτητη αλλαγή κουλτούρας στους οργανισμούς και η συνειδητοποίηση ότι πλέον δεν μιλάμε για θεωρητικά σενάρια επιστημονικής φαντασίας, αλλά για γεγονότα και συνθήκες μέσα στις οποίες καλούμαστε να συνεχίσουμε να παράγουμε αξία.


Το E-ON RIBIA είναι ένα ολοκληρωμένο ERM σύστημα, σχεδιασμένο να εξυπηρετεί τον αντικειμενικό σκοπό της Διαχείρισης Κινδύνων. Περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να αναδείξει τις περιοχές υψηλού κινδύνου και να τροφοδοτήσει τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς που το χρησιμοποιούν με αναλύσεις και εκτεταμένη πληροφόρηση, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην απόδοση και τη βιωσιμότητα τους.




bottom of page