top of page

Είμαστε πλέον σε θέση να προβλέψουμε το μέλλον μέχρι το έτος 2050

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται και λειτουργούν οι επιχειρήσεις, οι οργανισμοί, οι κυβερνήσεις και τα άτομα σε όλο τον κόσμο.




Ένας στους τρεις Αμερικανούς βίωσε φέτος ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία έθεσαν σε κίνδυνο την περιουσία και τη ζωή τους. Εβδομήντα πέντε εκατομμύρια Καναδοί και Αμερικανοί επηρεάστηκαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές στη Βόρεια Αμερική τον Ιούνιο του 2023!


Η Ευρώπη, αν και δεν είναι ο κορυφαίος ρυπαντής εκπομπών CO2e, υποφέρει ήδη από σοβαρά κλιματικά προβλήματα.









Άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας των ακραίων καιρικών συνθηκών. Μεταξύ 1980 και 2020, πάνω από 138.000 άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχασαν τη ζωή τους λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων και γεγονότων που σχετίζονται με το κλίμα.


Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία υπέφεραν περισσότερο.



Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η παγκόσμια κοινωνία πρέπει να δράσει τώρα. Αλλά τι είναι αυτό που γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι θα συμβεί μέχρι το 2050 για να αντιμετωπιστεί η άνοδος της θερμοκρασίας και κατά συνέπεια οι αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής;


- Κατασκευαστικά υλικά χωρίς άνθρακα: για τον χάλυβα, το τσιμέντο, το γυαλί, η διαδικασία παραγωγής τους αναμένεται να αλλάξει, επειδή είναι υπεύθυνα για το 31% των παγκόσμιων εκπομπών CO2.


- Νέες μορφές ενέργειας: Το φυσικό αέριο δεν αποτελεί μακροπρόθεσμη λύση για τη θέρμανση των κτιρίων και την παραγωγή ενέργειας γενικότερα. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - αιολική και ηλιακή - αναμένεται να επεκταθούν, το υδρογόνο και η πυρηνική ενέργεια θα εισαχθούν σταδιακά στο ενεργειακό δίκτυο.


- Χρόνιες γεωμορφολογικές αλλαγές: Τα κτίρια σε παράκτιες περιοχές θα χρειαστούν ειδικά μέτρα.


- Ακραία καιρικά φαινόμενα: Οι πλημμύρες, οι ξηρασίες και οι καύσωνες θα ενταθούν και θα έχουν όλο και πιο σοβαρές επιπτώσεις.


- Νέες τεχνολογίες - Καινοτομία: Πολλές καινοτομίες βρίσκονται ήδη στο στάδιο της Έρευνας και της προ-εκμετάλλευσης, π.χ. συσκευές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με μικρότερες μονάδες και μεγαλύτερη παραγωγική ικανότητα σε χαμηλότερες τιμές, πυρηνική ενέργεια νέας γενιάς, νέα λιπάσματα, απομάκρυνση του CO2 από τον αέρα κ.λπ.


- Προσαρμογή: Θα απαιτηθούν σχέδια ετοιμότητας, διαδικασίες καταστροφής/ανάκαμψης, δράσεις μετριασμού και σχέδια έκτακτης ανάγκης σε όλα τα επίπεδα των αστικών και οικονομικών δραστηριοτήτων.


Η E-ON Integration δημιούργησε ένα καινοτόμο εργαλείο το RiskClima με πρακτικά παραδείγματα, δεδομένα και προτάσεις που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τα περίπλοκα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής.

Πώς σας βοηθά όμως το RiskClima; Παρέχοντας βάσεις δεδομένων για τους Κλιματικούς Κινδύνους, δράσεις μετριασμού, δείγματα έργων ετοιμότητας, μοντέλα προσομοίωσης για σχέδια μείωσης του CO2 και πολλές άλλες δυνατότητς και λειτουργίες με το πάτημα ενός κουμπιού.



bottom of page