top of page

ROI of Mitigation Action


Στη διαχείριση κινδύνων παραδοσιακά χρησιμοποιούνταν ποιοτικές εκτιμήσεις για την πιθανότητα εμφάνισης ενός κινδύνου αλλά και για το κόστος των συνεπειών του, το οποίο ως επι το πλείστον δεν υπήρχε καν στις αναφορές.


Οι αποφάσεις σχετικά με το εάν έπρεπε να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες μετριασμού του κινδύνου, δεν βασίζονταν σε μία καθορισμένη και ενδελεχή κατανόηση του αντικτύπου του και του μετριασμού του. Ήταν αποτέλεσμα περισσότερο εμπειρίας και ακολουθούσε την πεπατημένη.


H έννοια της απόδοσης της επένδυσης μετριασμού του κινδύνου (ROI on Mitigation Action) ήρθε δυναμικά και ορθώς, για να μείνει!

Οι καιροί όμως άλλαξαν. Τα γεγονότα τρέχουν και η τεχνολογία επίσης. Τα τελευταία χρόνια η έννοια της απόδοσης της επένδυσης μετριασμού του κινδύνου (ROI on Mitigation Action) ήρθε δυναμικά και ορθώς, για να μείνει!


Όταν μία εταιρία είναι σε θέση να διακρίνει τη λεπτή γραμμή μεταξύ των κινδύνων που πρέπει να μετριάσει και εκείνων που θα αποδεχτεί, χρησιμοποιώντας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη, μία ενιαία κατανοητή γλώσσα (το κόστος), τότε είναι σε θέση να διαχειριστεί τον κίνδυνο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.


Η ποσοτικοποίηση όλων των κινδύνων είναι δύσκολη υπόθεση, αλλά όσο ακολουθούνται μοντέλα και αναλύονται μετρικά και όχι ποιοτικά στοιχεία, τόσο περισσότερο αυξάνεται η ακρίβεια των εκτιμήσεων.


Ο προσδιορισμός του ακριβούς κόστους Ενεργειών και Κινδύνων αλλά και ο προσδιορισμός της απόσβεσης κάθε Ενέργειας Μετριασμού μπορεί να γίνει πολύ περίπλοκος.

Η κατάσταση βέβαια περιπλέκεται ακόμα περισσότερο αφού στην πραγματική ζωή υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι που τρέχουν παράλληλα και κάθε μετριασμός κοστίζει. Επίσης σχεδόν ποτέ η σχέση Ενέργεια Μετριασμού και Κίνδυνος δεν είναι ένα προς ένα. Μία ενέργεια μπορεί να μετριάζει με διαφορετικό τρόπο περισσότερους από έναν κινδύνους και ένας κίνδυνος μπορεί να μετριάζεται από πολλές Ενέργειες μετριασμού παράλληλα που ολοκληρώνονται και σε διαφορετικές περιόδους!


Ο προσδιορισμός του ακριβούς κόστους Ενεργειών και Κινδύνων αλλά και ο προσδιορισμός της απόσβεσης κάθε Ενέργειας Μετριασμού σίγουρα μπορεί να γίνει πολύ περίπλοκος.


Αποτελεσματικά εργαλεία όπως το Ε-ΟΝ RIBIA ERM καθώς και καλά οικονομικά μοντέλα μπορούν να αναδείξουν με μεγαλύτερη σαφήνεια την πραγματική αξία και το κόστος που σχετίζονται με τον μετριασμό των Κινδύνων και να καταλήξουν σε ένα ξεκάθαρο αριθμό απόδοσης, ROI on Mitigation Action.

Αυτό είναι άλλωστε το μέλλον..

Comments


bottom of page