top of page

2022 Η χρονιά των ρεκόρ στα ακραία καιρικά φαινόμενα


Το 2022 ήταν μια χρονιά κατά την οποία καταρρίφθηκαν πολλά ρεκόρ ακραίων καιρικών φαινομένων, καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται συνεχώς πιο εμφανείς και καταστροφικές σε όλο τον πλανήτη.

Ο κόσμος στο μέλλον θα καλείται να αντιμετωπίζει περισσότερα τέτοια ακραία κλιματικά φαινόμενα, εφόσον δεν μηδενίζουμε τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.

Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή των Ηνωμένων Εθνών (Intergovernmental Panel on Climate Change – IPCC) προειδοποιεί ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα συνεχίζει να επηρεάζει δραματικά το κλίμα του πλανήτη. Η μέση επιφανειακή θερμοκρασία έχει ήδη αυξηθεί κατά τουλάχιστον 1,1 °C σε σχέση με τα προ-βιομηχανικά επίπεδα, χάρη στις ανθρώπινες εισροές των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, ιδίως διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου.


Ο κόσμος στο μέλλον θα καλείται να αντιμετωπίζει περισσότερα τέτοια ακραία κλιματικά φαινόμενα, εφόσον δεν μηδενίζουμε τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου ως ανθρωπότητα και ο άνθρακας συνεχίζει να συσσωρεύεται στην ατμόσφαιρα, άρα οι παγκόσμιες θερμοκρασίες συνεχίζουν να αυξάνονται. Έχει εκτιμηθεί ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να στοιχίσει 178 τρισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα 50 χρόνια.


Οι λύσεις είναι η προετοιμασία και ο μετριασμός.

(α) Η προετοιμασία είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε τώρα για να προλάβουμε τα χειρότερα ως κοινωνία, σε ατομικό, τοπικό και διεθνές επίπεδο -αν περιμένουμε να εμφανιστεί το ακραίο καιρικό φαινόμενο ή περιμένουμε την προειδοποίηση των επιστημόνων λίγες μέρες πριν από την εμφάνιση της φυσικής καταστροφής για να προετοιμαστούμε, τότε μάλλον είναι αργά.

(β) Ο μετριασμός, δηλαδή η μείωση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, που θα επιτευχθεί μειώνοντας τις εκπομπές μας σε ατομικό, συλλογικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.


Τα περιθώρια στενεύουν, έχουμε μεγάλο αγώνα μπροστά μας και χρειαζόμαστε δραστικότερες ενέργειες, επιβολή λύσεων και αποφασιστικότητα από τους ηγέτες μας. Έχουμε όμως και τα μέσα για να τα καταφέρουμε!


bottom of page