top of page

Σε επίπεδα ρεκόρ οι δείκτες κλιματικής αλλαγής για το 2023 - Τι λένε τα δεδομένα για το 2024Climate change indicators reached record levels in 2023

World Meteorological Organization: Σε επίπεδα ρεκόρ οι δείκτες κλιματικής αλλαγής για το 2023

Τα βασικά μηνύματα

  • Η έκθεση για την κατάσταση του παγκόσμιου κλίματος επιβεβαιώνει ότι το 2023 είναι με σαφή διαφορά, το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί

  • Καταρρίπτονται ρεκόρ για τη θερμότητα των ωκεανών, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, την απώλεια των θαλάσσιων πάγων της Ανταρκτικής και την υποχώρηση των παγετώνων

  • Τα ακραία καιρικά φαινόμενα υπονομεύουν την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη

  • Η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δίνει ελπίδα

  • Το κόστος της κλιματικής αδράνειας είναι υψηλότερο από το κόστος της κλιματικής δράσης


Η νέα έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) δείχνει ότι το 2023 καταρρίφθηκαν τα ρεκόρ για τα επίπεδα αερίων του θερμοκηπίου, τις επιφανειακές θερμοκρασίες, τη θερμότητα και την οξίνιση των ωκεανών, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, την κάλυψη πάγου της Ανταρκτικής και την υποχώρηση των παγετώνων.

Οι καύσωνες, οι πλημμύρες, οι ξηρασίες, οι πυρκαγιές και οι τροπικοί κυκλώνες προκάλεσαν δυστυχία και χάος, αλλάζοντας ριζικά την καθημερινή ζωή για εκατομμύρια ανθρώπους και προκαλώντας οικονομικές απώλειες πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την έκθεση του WMO για την κατάσταση του παγκόσμιου κλίματος για το 2023 (State of the Global Climate 2023).Global Mean Temperature Difference

Annual global mean temperature anomalies (relative to 1850–1900) from 1850 to 2023. Data are from six data sets


Η έκθεση του WMO επιβεβαίωσε ότι το 2023 ήταν η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί, με την παγκόσμια μέση θερμοκρασία κοντά στην επιφάνεια να είναι 1,45 °C (με περιθώριο αβεβαιότητας ± 0,12 °C) πάνω από τα επίπεδα αναφοράς της προβιομηχανικής εποχής. Ήταν η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί στη δεκαετία.


«Ποτέ δεν ήμασταν τόσο κοντά –αν και προσωρινά αυτή τη στιγμή– στο κατώτερο όριο του 1,5°C της Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή». Δήλωσε η Γενική Γραμματέας του WMO Celeste Saulo. «Η κοινότητα του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού-WMO κρούει τον κόκκινο συναγερμό στον κόσμο».

«Η κλιματική αλλαγή είναι πολύ μεγαλύτερη από τις θερμοκρασίες. Αυτό που είδαμε το 2023, ειδικά με την άνευ προηγουμένου θέρμανση των ωκεανών, την υποχώρηση των παγετώνων και την απώλεια πάγου στην Ανταρκτική, προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία», είπε.


Σε μια μέση ημέρα το 2023, σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων ωκεανών επλήγη από θαλάσσιο καύσωνα, βλάπτοντας ζωτικά οικοσυστήματα και συστήματα της τροφικής αλυσίδας. Προς το τέλος του 2023, πάνω από το 90% των ωκεανών είχε βιώσει συνθήκες καύσωνα κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του έτους.


Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, οι παγετώνες υπέστησαν τη μεγαλύτερη απώλεια πάγου που έχει καταγραφεί (από το 1950), λόγω ακραίας τήξης τόσο στη δυτική Βόρεια Αμερική όσο και στην Ευρώπη. Η έκταση του θαλάσσιου πάγου της Ανταρκτικής ήταν μακράν η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί, με τη μέγιστη έκταση στο τέλος του χειμώνα να είναι 1 εκατομμύριο τετραγωνικά χιλιόμετρα κάτω από το προηγούμενο έτος ρεκόρ – ισοδύναμο με το μέγεθος της Γαλλίας και της Γερμανίας μαζί.


«Η κλιματική κρίση είναι η καθοριστική πρόκληση που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και είναι στενά συνυφασμένη με την κρίση της ανισότητας – όπως μαρτυρείται από την αυξανόμενη επισιτιστική ανασφάλεια και τον εκτοπισμό πληθυσμών και την απώλεια βιοποικιλότητας», δήλωσε η Celeste Saulo.


Ο αριθμός των ατόμων που αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια παγκοσμίως έχει υπερδιπλασιαστεί, από 149 εκατομμύρια άτομα πριν από την πανδημία COVID-19 σε 333 εκατομμύρια άτομα το 2023 (σε 78 χώρες που παρακολουθούνται από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα). Οι ακραίες καιρικές συνθήκες και το κλίμα μπορεί να μην είναι η βασική αιτία, αλλά είναι επιβαρυντικοί παράγοντες, σύμφωνα με την έκθεση.


Τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα συνέχισαν να προκαλούν εκτοπισμούς το 2023, δείχνοντας πώς τα κλιματικά γεγονότα υπονομεύουν την ανθεκτικότητα και δημιουργούν νέους κινδύνους προστασίας μεταξύ των πιο ευάλωτων πληθυσμών.


Υπάρχει, ωστόσο, μια χαραμάδα ελπίδας. Η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, η οποία κινείται κυρίως από τις φυσικές δυνάμεις της ηλιακής ακτινοβολίας, του ανέμου και υδροκίνησης, ανέβηκε στο προσκήνιο της δράσης για το κλίμα λόγω των δυνατοτήτων της να επιτύχει τους στόχους απαλλαγής από τον άνθρακα. Το 2023, οι προσθήκες δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυξήθηκαν κατά σχεδόν 50% σε σχέση με το 2022, για συνολικά 510 γιγαβάτ (GW) - ο υψηλότερος ρυθμός που παρατηρείται τις τελευταίες δύο δεκαετίες.


Δεκάδες ειδικοί και εταίροι συνέβαλαν στην έκθεση, συμπεριλαμβανομένων οργανισμών του ΟΗΕ, Εθνικών Μετεωρολογικών και Υδρολογικών Υπηρεσιών (NMHS) και Παγκόσμια Κέντρα Δεδομένων και Ανάλυσης, καθώς και Περιφερειακά Κέντρα για το Κλίμα, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Έρευνας για το Κλίμα (WCRP), το Global Atmosphere Watch ( GAW), το Global Cryosphere Watch and Copernicus Climate Change Service που διαχειρίζεται το ECMWF.


Πως θα εξελιχθούν οι κλιματικές συνθήκες το 2024


Και ενώ τα παραπάνω αφορούν το 2023, δεν φαίνεται πως διαφοροποιούνται τα δεδομένα για το 2024, σύμφωνα με την υπηρεσία Copernicus.


Πιο συγκεκριμένα, τα δεδομένα έδειξαν ότι ο Φεβρουάριος 2024 ήταν κατά 1.77°C θερμότερος σε σχέση με τα προ-βιομηχανικά επίπεδα (από το 1850 έως το 1900), και κατά 0.81°C θερμότερος σε σχέση με την μέση τιμή της περιόδου 1991-2020. Επιπλέον, ο Φεβρουάριος του 2024 αποτελεί τον 9o συνεχόμενο μήνα (από τον Ιούνιο 2023) όπου σημειώνεται ρεκόρ θερμοκρασίας παγκοσμίως.


Ειδικά για την Ευρώπη, οι θερμοκρασίες του Φεβρουαρίου ήταν κατά 3.30°C πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020 με θερμοκρασίες πολύ υψηλότερες από τον μέσο όρο στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη.


Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία για τους τελευταίους 12 μήνες (Μάρτιο 2023 έως Φεβρουάριο 2024) έχει αυξηθεί κατά 1.56°C σε σχέση με τα προ-βιομηχανικά επίπεδα. Αυτό σημαίνει πως -προς το παρόν τουλάχιστον – έχει «χαθεί» ο στόχος της (αναθεωρημένης) Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα, που επιτάσσει η άνοδος της θερμοκρασίας να περιοριστεί κάτω από τους 1.5°C.


Πηγές: 

Comments


bottom of page