Σε γενικές γραμμές και μέχρι πρόσφατα, ένας λειτουργικός κίνδυνος έμπαινε στην λογική αντιμετώπισης μέσω ασφαλιστικής κάλυψης όταν:
1.Δεν μπορούσε να προληφθεί εύκολα ή να αποφευχθεί,
2. Κόστιζαν πολύ τα μέτρα πρόληψής του,
3. Θωρούνταν ακραίο και απρόβλεπτο φαινόμενο,
4. Αποτελούσε Κανονιστική Υποχρέωση
Όπως εύκολα συνάγεται, οι κίνδυνοι από ακραία καιρικά φαινόμενα πληρούσαν αυτές τις προδιαγραφές και εμπίπταν σε αυτή την κατηγορία. Κατά κύριο λόγο δε, η ασφαλιστική κάλυψη αποτελούσε και το μοναδικό μέτρο αντιμετώπισης τέτοιου είδους κινδύνων, γιατί οι εταιρείες θεωρούσαν ότι επί της ουσίας μετέφεραν τον κίνδυνό τους.
Τα δεδομένα όμως άλλαξαν. Η εμφάνιση της Κλιματικής αλλαγής συνετέλεσε στην αυξημένη συχνότητα, στο μέγεθος της έντασης και στη διάρκεια των ακραίων καιρικών φαινομένων. Και αναρωτιόμαστε αν είναι η ασφαλιστική κάλυψη από μόνη της εχέγγυο ανθεκτικότητας.
Η εμφάνιση της Κλιματικής αλλαγής συνετέλεσε στην αυξημένη συχνότητα, στο μέγεθος της έντασης και στη διάρκεια των ακραίων καιρικών φαινομένων. Οι ασφαλιστικές εταιρίες δεν θέλουν και δεν θα είναι εκείνες που θα επωμιστούν όλο το βάρος!
Μια πρόσφατη μελέτη από τη World Meteorological Organization (WMO) έδειξε ότι περίπου το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού αναμένεται να εκτεθεί σε ακραίες καιρικές συνθήκες τα επόμενα πέντε χρόνια, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Άρα μιλάμε για πολύ αυξημένες πιθανότητες πλέον και για τις εταιρίες να αντιμετωπίσουν μια τέτοια κατάσταση. Προφανώς οι ασφαλιστικές δεν θέλουν και δεν θα είναι εκείνες που θα επωμιστούν όλο το βάρος!
Καθώς η ζήτηση για τέτοιου είδους καλύψεις αυξάνεται, οι ασφαλιστικές εταιρίες είτε προσπαθούν να βρουν νέες μεθόδους ασφάλισης όπως η παραμετρική ασφάλιση είτε προσπαθούν να προβλέψουν με βάση ιστορικά ή μετεωρολογικά δεδομένα τον κίνδυνο κάθε τοποθεσίας από ακραία καιρικά φαινόμενα είτε έχουν αποφασίσει να απέχουν από τέτοιου είδους ασφαλίσεις πλέον.
Τι κάνουν όμως οι εταιρείες, οι οργανισμοί και οι κάθε είδους γεωργικές ή βιομηχανικές μονάδες για να εξασφαλίσουν την ανθεκτικότητά τους. Ακόμα και εάν ασφαλιστούν για τέτοιου είδους φαινόμενα παρά τα πιο υψηλά ασφάλιστρα, την παραμετρική ασφάλιση και άλλες προϋποθέσεις που τίθενται …είναι οι εξασφαλίσεις που λαμβάνουν επαρκείς;
Εδώ ανακύπτει πλέον πιο επιτακτικά η ανάγκη για μια πιο προληπτική προσέγγιση από τον κάθε οργανισμό, εταιρία, βιομηχανία ή γεωργική μονάδα.
Ας δούμε ένα παράδειγμα από την πρόσφατη ιστορία.
Η PG&E, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες κοινής ωφέλειας στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπέστη σοβαρές οικονομικές και λειτουργικές ζημιές εξαιτίας πυρκαγιών που προκλήθηκαν από το δίκτυό της. Οι πυρκαγιές αυτές συνδέθηκαν με την ανεπαρκή συντήρηση των υποδομών και την αδυναμία αντιμετώπισης των αυξανόμενων κινδύνων λόγω της κλιματικής αλλαγής, όπως η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες.
Το 2018, οι φονικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια αποδόθηκαν σε ελαττωματικές γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος και παλαιωμένες υποδομές της PG&E. Οι πυρκαγιές αυτές προκάλεσαν καταστροφές σε οικιστικές περιοχές, έχοντας ως αποτέλεσμα ανθρώπινες απώλειες και μεγάλες ζημιές σε περιουσίες.
Η εταιρεία αντιμετώπισε τεράστιες αγωγές από τα θύματα των πυρκαγιών, με τις αποζημιώσεις να ανέρχονται σε δισεκατομμύρια δολάρια. Το 2019, η PG&E αναγκάστηκε να υποβάλει αίτηση πτώχευσης λόγω των οικονομικών πιέσεων.
Αν και η PG&E είχε ασφαλιστικές καλύψεις για να διαχειριστεί τέτοιους κινδύνους, αυτές δεν ήταν αρκετές για να αντισταθμίσουν το τεράστιο κόστος. Η εταιρεία απέτυχε να εφαρμόσει προληπτικά μέτρα, όπως η αναβάθμιση του δικτύου, η αποψίλωση της βλάστησης γύρω από τις γραμμές και η χρήση τεχνολογιών πρόβλεψης και παρακολούθησης κινδύνων.
Οι συνέπειές της Κλιματικής Αλλαγής δεν μπορούν να καλυφτούν στο σύνολό τους, ακόμη και από τις καλύτερες ασφαλιστικές λύσεις. Η λήψη μέτρων πρόληψης είναι πλέον επιτακτική και εκείνη που θα δώσει λύσεις.
Δίδαγμα:
Η προστασία της Ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος, η διακοπή λειτουργίας, η διακοπή της εφοδιαστικής αλυσίδας, η συμμόρφωση με τους νέους κανονισμούς και εντέλει η ανθεκτικότητα μίας εταιρείας δεν μπορεί πλέον να καλύπτεται από ασφαλιστικά συμβόλαια και μόνο.
Η λήψη μέτρων πρόληψης καθίσταται απόλυτα αναγκαία κάτω από τις νέες συνθήκες που επιβάλλει η Κλιματική Αλλαγή. Οι συνέπειές της δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να καλυφτούν ακόμη και από τις καλύτερες ασφαλιστικές λύσεις. Αν και τα ασφαλιστήρια συμβόλαια είναι σημαντικά, η πρόληψη είναι που θα δώσει λύσεις στις σοβαρές προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.
Άλλωστε είναι δεδομένο πια ότι επενδυτές, πελάτες και εταίροι αναζητούν συνεργασίες με οργανισμούς που δείχνουν υπευθυνότητα και στρατηγικό σχεδιασμό για μελλοντικούς κινδύνους.
Το RiskClima της Ε-ΟΝ έρχεται για να καλύψει τις απαιτήσεις της πρόληψης. Είναι ένα καινοτόμο λογισμικό σχεδιασμένο να δίνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες προκειμένου οι εταιρείες να εξασφαλίσουν ανθεκτικότητα μέσα από εξειδικευμένες λειτουργίες διαχείρισης κλιματικών κινδύνων, μοντέλα πρόβλεψης αλλά και προτεινόμενες ενέργειες μετριασμού.
Commentaires