Ο στόχος της βιώσιμης γεωργίας είναι να καλύψει τις ανάγκες της κοινωνίας σε τρόφιμα και γεωργικά προϊόντα, χωρίς να διακυβεύεται η μελλοντική κάλυψη αυτών των αναγκών. Αυτό σημαίνει διατήρηση ενός υγιούς εδάφους για τα επόμενα χρόνια, ανακύκλωση και ελαχιστοποίηση κάθε είδους αποβλήτων και συστηματικότερη χρήση των υδάτινων πόρων.
Οι προκλήσεις βιώσιμότητας με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος ο αγροτικός τομέας είναι διπλής φύσης:
● Περικοπή των εκπομπών που ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή και ● Προσαρμογή σε μελλοντικές επιπτώσεις της.
Πρόκειται για δύο μεγάλες προκλήσεις για τη γεωργία και τη διαμόρφωση των επόμενων βημάτων.
Καθώς η γεωργία, αντιπροσωπεύει το 15% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ, αυτό που προέχει είναι η εφαρμογή δράσεων ώστε να γίνει βιωσιμότερη.
Συγκεκριμένα, υπάρχουν τέσσερις τομείς δράσης που θα αποφέρουν άμεσα αποτελέσματα:
Εκπαίδευση αγροτών. Η έλλειψη εκπαίδευσης, από την πλευρά των αγροτών, πάνω στις συνέπειες της μη υιοθέτησης νέων πρακτικών βιώσιμης γεωργίας και η συνεχής εφαρμογή παλιών παραδοσιακών μεθόδων έχουν ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση των φυσικών πόρων, τη μόλυνση του περιβάλλοντος και την υπονόμευση των καλλιεργητικών εκτάσεων.
Αύξηση κεφαλαίων. Ταυτόχρονα, ακόμα και αν γνωρίζουν οι αγρότες τις βιώσιμες πρακτικές, χωρίς την χορήγηση κεφαλαίων, κρατικών και μη, καθίσταται αδύνατη η εφαρμογή τους.
Συμμόρφωση στα κλιματικά πρότυπα. Η συμμόρφωση όλων των εγκαταστάσεων στο πρότυπο ISO 14001, αλλά και σε άλλα κλιματικά πρότυπα, στα εργοστάσια, με τακτικούς εξωτερικούς ελέγχους και επαληθεύσεις, θα βοηθήσουν στον μετριασμό των ρύπων και την ελαχιστοποίηση των αποβλήτων.
Αρδευση ακριβείας. Το πρόβλημα της έλλειψης νερού, λόγω ξηρασίας και απορροής επιφανειακών υδάτων καθώς επίσης και η ελλιπής πρόσβαση στα αποθέματα νερού απαιτούν την εφαρμογή άρδευσης ακριβείας. Αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται το νερό, επιτυγχάνονται υψηλότερες και ποιοτικότερες αποδόσεις με λιγότερους πόρους.
Η e-On Integration μπορεί να βοηθήσει τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις βιωσιμότητας υιοθετώντας σύγχρονες πρακτικές βιώσιμης γεωργίας δημιουργώντας μια πλατφόρμα με τεχνικές ανάλυσης δεδομένων και μηχανικής μάθησης σε ιστορικά δεδομένα και σε δεδομένα αισθητήρων προκειμένου να εντοπιστούν οι σχέσεις μεταξύ κλιματολογικών / καιρικών συνθηκών, γεωχημικών χαρακτηριστικών εδάφους, πρακτικών διαχείρισης των καλλιεργειών και απόδοσης παραγωγής καλλιεργειών.
Η πλατφόρμα αυτή θα επιτρέπει την παρακολούθηση σημαντικών δεικτών/παραμέτρων επιδόσεων αγροτικών εκτάσεων (π.χ. καιρικές συνθήκες, περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά, συνθήκες ανάπτυξης) και θα παράσχει ένα σύστημα συστάσεων βάσει μοντέλων και δεδομένων, πού θα βοηθά στο μετριασμό των ρύπων και την ελαχιστοποίηση των αποβλήτων, θα συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση των απωλειών που οφείλονται σε δυσμενείς περιβαλλοντικές και κλιματικές συνθήκες καθώς και στην επίτευξη αποδοτικότερων μεθόδων παραγωγής.
Kommentare